Ugrás a fő tartalomra

Az odafigyelés három módja egy kíméletlen világban


Gondoskodónak lenni egy rágalmazó kultúrában nagy kihívás. Azoknak a speciális igényű vagy fogyatékossággal élő gyerekeknek a szülei, akik a közösségi médiát használják arra, hogy kapcsolatot teremtsenek más, hozzájuk hasonló gondoskodó családokkal, először át kell gázolniuk a kegyetlenség bugyrain. Mik azok, amikkel meg kell küzdeniük?

Rosszmájú mémek.
Gyorsan terjedő, hiteltelen hírek.
Aljas vádak.
Személyes támadások.
Olyan szóhasználat, ami Isten szívét egész biztosan elszomorítja.

Minden reggel belegázolok ezekbe a bugyrokba, hogy támogató tartalmakat tegyek közzé a gondoskodó családok számára.

Az odavezető út minden lépésében elcsüggedek.
Elnyomom az enyémtől eltérő nézetű posztokkal szemben támadt bosszús gondolatokat.
Leküzdöm a kísértést, hogy nyúlüregekbe essek.

Odafigyelni egy kíméletlen világban nem könnyű sem nekem, sem a családoknak, akiket támogatni szeretnék. Ez a három stratégia segít, hogy ne ragadjak bele a mocsárba, amivel mindig szembe találom magam. Remélem, neked is segíteni fognak.

1. módszer: Vizsgáld felül és kontrolláld a tartalmat, amit a közösségi médiában látsz

Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket, hogy felmérd és kontrolláld a hírfolyamodat.


Ez a bejegyzés életet ad, vagy elszívja a boldogságom? Ha életet ad, olvasd el. Ha lehangol, görgess tovább. Ha pedig olyan embertől származik, akinek a posztjai minden alkalommal elveszik a boldogságod (azt a boldogságot, amire szükséged van, hogy az a pozitív és gondoskodó szülő lehess, akit a gyermeked megérdemel), akárki is az, rejtsd el a bejegyzéseit 30 napra, állítsd le a követését vagy töröld az ismerőseid közül.


Pozitív vagy negatív szemléletet közvetít? Ha pozitív, olvasd el. Mérlegeld. Tegyél egy hasonlóképpen pozitív hozzászólást. Ha negatív, ismét fontold meg a fenti opciókat.


Megvan rá a lehetőség, hogy ez a poszt pozitív, lényeges változást idézzen elő? Azok a bejegyzések, amik elvezetnek egy pozitív megoldáshoz, érdemesek az olvasásra. Azok, amik támadóan állnak a dolgokhoz, nem. Szabadulj meg tőlük.

2. módszer: Vizsgált felül és kontrolláld, amit közzéteszel

Mielőtt megosztod a saját, vagy valaki más által megfogalmazott gondolatokat, tedd fel magadnak ezt a négy kérdést.

  • Amit mondani akarok, építő, tanulságos, vagy rombolni és pusztítani fog? Ha épít, tedd közzé. Ha mások számára romboló lehet, ne.
  • Pozitív szemléletet közvetít? Ha igen, posztold. Ha nem, nézd át, és dolgozz rajta. Hogyha sehogy sem tudod pozitívvá tenni, mondj le róla.
  • A bejegyzésem a megoldásra, vagy inkább a problémára fókuszál? Rendben van, ha rámutatsz egy problémára, de akkor ajánlj fel egy megoldást is. Csak akkor posztolj, ha a mondanivalód mindkettőt tartalmazza.
  • Meg tudom mondani a bejegyzés forrását? Megbízható, megalapozott, pontos forrás? Csak azt oszd meg, aminek a hitelességét ellenőrizted és figyelmesen felülvizsgáltad.

3. módszer: Fontold meg a Filippi 4:8-ban leírtakat

A filippibeliekhez írt levél 4:8 így szól: Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!

Az ige szűrőjén át nézd, amit olvasol, vagy amit posztolsz. Kérdezd meg magadtól:
  • Igaz, tisztességes, igazságos, tiszta, szeretetreméltó és jóhírű?
  • Nemes érdek vezérli?
  • Dicséretre méltó?

Ha a válaszod igen, olvasd tovább vagy tedd közzé. Ha a válaszod nem, inkább ne tedd.

Egy kíméletlen kultúrában az odafigyelés kihívása hatalmas, de Isten, aki helyet adott nekünk ebben a kultúrában, még hatalmasabb. Ő számunkra a példa mindenre, ami igaz, tisztességes, igazságos, tiszta, szeretetreméltó, jóhírű, nemes és dicséretes. Ő fog minket kivezetni a kegyetlenség bugyraiból.











Jolene Philo a szerzője a speciális nevelési igényű gyermekek szüleinek írt Different Dream című könyvsorozatnak. Felszólal gyereknevelésről és speciális igényekről szóló konferenciákon szerte az Egyesült Államokban. Létrehozója és szerkesztője a Different Dream nevű weboldalnak. Dr. Gary Chapman mellett társszerzője volt a 2019 augusztusában megjelent Sharing Love Abundantly in Special Needs Families: The 5 Love Languages® for Parents Raising Children with Disabilities című könyvnek, amely elérhető a szerzők weboldalán és az Amazon.com-on. (Magyarul még nem jelent meg könyve).



fordította: Szobati Gréta
lektorálta: Samai Hedvig
forrás:https://www.keyministry.org/specialneedsparenting/2021/3/22/three-strategies-for-caregiving-in-a-culture-of-outrage?fbclid=IwAR1VyI52i1l0Rnz-PriypPcF6Y08Stff9tNovGEz--D6mS4MhEmG9Tr1XLI

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Igeversek, mint erőforrások az imádkozáshoz (SNI-s gyermekek szülőinek)

Több évvel ezelőtt mindkét kisfiam több diagnózist is kapott, és azon kaptam magam, hogy szorongok és túl vagyok terhelve speciális nevelési igényű gyermekek édesanyjaként. Túlélő módban éltem és kétségbeesetten vágytam Istenre. Imádkoztam és könyörögtem, hogy múljon el a szorongásom, hogy a gyermekeim meggyógyuljanak vagy csodás haladást érjenek el, és hogy a házasságom megerősítést nyerjen a küzdelmek közepette. Úgy tűnt, egy kétségbeesett imádságom sem talál meghallgatásra. Isten távolabbinak tűnt, amikor a legnagyobb szükségem volt Rá, és azt vettem észre, hogy azt kérdezem, talán túl gyenge a hitem, Isten meghallgat-e, Isten jó-e, vagy, ami a legijesztőbb, Isten egyáltalán létezik-e. Eközben a hitbeli krízis közben történt, hogy részt vettem egy női Bibliakörön. Az igazat megvallva nem emlékszem, hogy miről szólt az alkalom, vagy egyáltalán melyik könyvet tanulmányoztuk. Az egyetlen dolog, amire emlékszem az, hogy amikor a csoportvezető megkérdezte, kinek lenne imakérése, én úgy d

Remény, ha fáj

Oh, a gondtalan gyermekkor − megtalálni az örömöt az apró dolgokban, élénk fantáziával, és boldogan, mint aki még nincs tudatában e világ veszélyeinek és félelmeinek. De minket is arra hívtak el, hogy gyermeki hitünk legyen, egyszerűen megpihenve és Jézusban bízva. Azonban, ha őszinte akarok lenni, voltak időszakok, amikor küzdenem kellett e szó fájdalmas valóságától való megkeményedés ellen. Ahelyett, hogy boldogan tudatában lennék a körülöttünk lévő káosznak, meg kellett küzdjek azzal a valósággal, hogy ez a világ hihetetlenül igazságtalan és aránytalan. Még hívőként is nehéz megérteni, miért tűnik néhány keresztény élete egyszerűnek, kényelmesnek, könnyűnek, miközben másoké úgy tűnik, hogy a földi poklot élik át. Bármennyire is igyekszem elnyomni ezeket a zavaros érzéseket, választ követelnek. Arra kényszerítenek, hogy nehéz kérdéseket tegyek fel. Ha Isten az Úr minden felett, és minden gyermekét egyenlően szereti, miért engedi, hogy egyesek élete kényelemmel teli legyen, míg mások

Szelektív mutizmus: 4 mód gyermeked felemelésére

Mit tegyél, mikor a gyermeked szelektív mutista? A szelektív mutizmus rejtélyes jelenség a nagyközönség és számos szülő előtt is. Vendégbloggerünk, Lisa Pelissier a lányával folytatott interjúban rávilágít erre az állapotra, és elmagyaráz 4 módot , mellyel támogatni tudja őt. 3 éves volt, amikor abbahagyta a beszédet. Először csak felnőttek előtt. Nincs ebben semmi szokatlan -gondoltam én- hiszen egy hároméves félénk a felnőttek előtt. De aztán nem akart beszélgetni a nagymamájával, azzal, akivel szoros kapcsolatban állt. Zavarba ejtő volt, de még csak 3 éves volt. Mindenki azt mondta, hogy majd kinövi. Sok gyermek átmegy ezeken a fázisokon, amikor nem beszélnek, különösen az óvodások. Mire öt éves lett, már nem beszélt a családon kívüli gyermekekkel sem. 6 éves korára már nem beszélt az unokatestvéreivel sem. 7 éves korára az emberek listája egyre szűkült, és azt is elutasította, hogy hangosan beszéljen hozzám, az anyjához, társaságban. Mi tudtuk, hogy ez nem csupán egy fázis. A fázis