Ugrás a fő tartalomra

Igeversek, mint erőforrások az imádkozáshoz (SNI-s gyermekek szülőinek)



Több évvel ezelőtt mindkét kisfiam több diagnózist is kapott, és azon kaptam magam, hogy szorongok és túl vagyok terhelve speciális nevelési igényű gyermekek édesanyjaként. Túlélő módban éltem és kétségbeesetten vágytam Istenre. Imádkoztam és könyörögtem, hogy múljon el a szorongásom, hogy a gyermekeim meggyógyuljanak vagy csodás haladást érjenek el, és hogy a házasságom megerősítést nyerjen a küzdelmek közepette. Úgy tűnt, egy kétségbeesett imádságom sem talál meghallgatásra. Isten távolabbinak tűnt, amikor a legnagyobb szükségem volt Rá, és azt vettem észre, hogy azt kérdezem, talán túl gyenge a hitem, Isten meghallgat-e, Isten jó-e, vagy, ami a legijesztőbb, Isten egyáltalán létezik-e.

Eközben a hitbeli krízis közben történt, hogy részt vettem egy női Bibliakörön. Az igazat megvallva nem emlékszem, hogy miről szólt az alkalom, vagy egyáltalán melyik könyvet tanulmányoztuk. Az egyetlen dolog, amire emlékszem az, hogy amikor a csoportvezető megkérdezte, kinek lenne imakérése, én úgy döntöttem, adok Istennek még egy esélyt, hogy a segítségemre siessen. Kiöntöttem a szívemből a küzdelmeket, szorongást és a hitemet, majd összerándultam, várva a reakcióikat.

A reakciójuk ma is ámulatba ejt. Azok a hölgyek letették a Biblia tanulmányozásához való tananyagot, körém gyűltek, rám tették a kezüket, és körülvettek engem a megnyugtatásukkal és az imáikkal. Mindegyikük bizonyossággal és erővel imádkozott értem. Minden egyes nő belefoglalt egy vagy több Bibliai igeverset az imájába. Elmondták Isten Igéjét, és bátran mondták ki felettem.

Beborított Isten átformáló ereje és jelenléte. Könnyek csorogtak le az arcomon és a farmeremre potyogtak. A szorongásom eltűnt, és hosszú idő óta először békesség töltötte be a szívemet.


A Szentírás imádkozásának ereje


Megindító volt, ahogyan azok a hölgyek a Biblia verseit belefoglalták az imáikba, és én is elhatároztam, hogy megtanulok így imádkozni. Felfaltam Beth Moore-nak a Praying God’s Word című könyvét és Priscilla Shirer Fervent-jét.

Rájöttem, hogy olyan dolgokért imádkoztam, amiket én akartam, és elbátortalanodtam, csalódott vagy akár mérges is voltam, amikor nem olyan választ kaptam az imáimra, amilyet én akartam.

Ahogyan a fiaimnak beszédterápiára volt szükségük, hogy meg tudjanak tanulni kommunikálni velünk, én is rájöttem, hogy a Szentírásra van szükségem, hogy segítsen kommunikálni Istennel egy új, és erőteljes módon.

Rájöttem, hogy azokért a dolgokért szoktunk imádkozni, amit MI akarunk, de ha a Szentírás szerint imádkozol, az segít összehangolni a vágyaidat azzal, amit Ő akar. És ha a vágyaink összhangban vannak, akkor a legvalószínűbb, hogy imáinkban meglátjuk, ahogy Isten hatalmasan cselekszik.


Újra élvezetet találtam az imádságban. Igaz, bevallom, részben azért, mert tanúja voltam, ahogy a Szentírást magában foglaló imáimra Isten válaszolt. Néha a mi hegyeket megmozgató Istenünk elmozdított hegyeket, amiket én kértem, hogy mozdítson el. Máskor olyan hegyeket mozdított el, amik az én szívemben voltak, hogy a szívem nagyobb összhangban legyen az Övével. De nagyrészt az hozott nekem örömet, hogy az Ő szívéből eredő szavakat imádkoztam, és ettől a szívem annyival közelebb került az Övéhez.

A Biblia a lehetőségek kincses ládájává vált, amelyből fejlődhetett az imaéletem és a hitem, és összegyűjtöttem a kedvenc igeverseim egy részét, amelyeket imádságban el lehet mondani speciális nevelési igényű gyermekek szüleiként.


Három erőforrás, amik segíthetnek, imádkozáskor speciális nevelési igényű gyermekek szülőjeként

A speciális nevelési igényű gyermekednek

Mint speciális nevelési igényű gyermekek szülei, megtanuljuk, hogy támogassuk a gyermekünket: biztosítótársaságokon keresztül, orvosokkal és specialistákkal, iskolákkal, egyházakkal és a közösségben. De a gyermeked támogatásának egyik legjobb módja az, ha letérdelsz Isten trónja elé. Íme néhány igevers a gyermekeidért, amelyeket az imáidba foglalhatsz:

Tollaival betakar téged, szárnyai alatt oltalmat találsz,pajzs és páncél a hűsége. (Zsoltárok91:4)

Gyermekek! Engedelmeskedjetek szüleiteknek az Úrban, mert ez ahelyes. „Tiszteld apádat és anyádat”: ez az első parancsolat, amelyhez ígéret fűződik, mégpedig ez: „hogy jó dolgod legyen, és hosszú életű légy a földön”. (Efézus 6:1-3)

Megparancsoltam neked, hogy légy erős és bátor. Ne félj, és ne rettegj, mert veled van Istened, az Úr mindenütt, amerre csak jársz. (Józsué 1:9)

Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk. (Efézus 2:10)




A saját utadért, speciális nevelési igényű gyermekek szülőjeként

Íme néhány igevers, amelyeket imádságaidba foglalhatsz speciális nevelési igényű gyermek szülőjeként, angolul továbbolvasható itt. Ezek az igeversek segítettek elengedni a várakozásaimat és vágyaimat, és bízni Isten tervében és céljában, amit nekem és a gyermekeimnek szánt. Ahogy odafordultam Istenhez és az Ő szavához, és azzal imádkoztam, elkezdett kifejlődni bennem a képesség, hogy gondolataimat és érzelmeimet Isten, és nem a világ szemszögéből vizsgáljam, és éreztem az Ő szavában az irántam és gyermekeim iránt való szeretetét. Ezek az igeversek visszahozták az életembe a reményt és a békességet, és imádkozom, hogy a tiédbe is visszahozzák.

Mint pásztor, úgy legelteti nyáját, karjára gyűjti a bárányokat, ölébe veszi őket, az anyajuhokat szelíden terelgeti. (Ézsaiás 40:11)

Az Úr az én pásztorom,
nem szűkölködöm.
Füves legelőkön terelget,
csendes vizekhez vezet engem.
Lelkemet felüdíti,
igaz ösvényen vezet az ő nevéért.
Ha a halál árnyéka völgyében járok is,
nem félek semmi bajtól,
mert te velem vagy:
vessződ és botod megvigasztal engem. (Zsoltárok 23:1-4)

A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk. (Galata 6:9)

A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Az ilyenek ellen nincs törvény. (Galata 5: 22-23)


A házasságodért, mint speciális nevelési igényű gyermekek szülője

A házasság éppen eléggé nagy kihívás tud lenni, de ha még hozzáadjuk a speciális nevelési igényű gyermekekkel járó extra stresszt és kihívásokat, akkor még inkább kell imádkoznunk a házasságunkért. Fontos, hogy csapattársak legyünk, együtt haladva az életben, és a gyermeknevelésben, és a Szentírás szavaival imádkozva emlékeztethetjük magunkat Isten szeretetére. Íme néhány igevers amelyet SNI-s gyermekek szülői elmondhatnak imáikban, angolul itt olvasható.

Minden keserűség, indulat, harag, kiabálás és istenkáromlás legyen távol tőletek minden gonoszsággal együtt. Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek Krisztusban. (Efézus 4: 31-32)

Egy szívet és egy utat adok nekik, hogy engem féljenek mindenkor, és jó dolguk legyen nekik is meg utódaiknak is. (Jeremiás 32:39)

Én szerelmesemé vagyok, és ő is utánam vágyódik. (Énekek Éneke 7: 11)

Az igazság békét teremt, és az igazság a nyugalmat és a biztonságot
szolgálja örökké.Békés hajlékban lakik majd a népem, biztonságos lakóhelyeken,
gondtalan nyugalomban. (Ézsaiás 32:17-18)

Isten szavában erő van, és az imáinkban is. Ha a kettőt összekapcsoljuk, legyünk készen rá, hogy Isten hatalmas módon fog cselekedni az életünkben, a szívünkben, a házasságunkban és a gyermekeinkben.








Forrás: https://www.keyministry.org/specialneedsparenting/2021/4/2/resources-to-help-you-pray-scripture-as-a-special-needs-parent?fbclid=IwAR03ErknLt79EVoYrUZoGJr8rHsZ6ylmcpRVql21pmgYVVxt_hZji1WxvIM

Fordította: Jenei Dániel

kép: pinterest

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Remény, ha fáj

Oh, a gondtalan gyermekkor − megtalálni az örömöt az apró dolgokban, élénk fantáziával, és boldogan, mint aki még nincs tudatában e világ veszélyeinek és félelmeinek. De minket is arra hívtak el, hogy gyermeki hitünk legyen, egyszerűen megpihenve és Jézusban bízva. Azonban, ha őszinte akarok lenni, voltak időszakok, amikor küzdenem kellett e szó fájdalmas valóságától való megkeményedés ellen. Ahelyett, hogy boldogan tudatában lennék a körülöttünk lévő káosznak, meg kellett küzdjek azzal a valósággal, hogy ez a világ hihetetlenül igazságtalan és aránytalan. Még hívőként is nehéz megérteni, miért tűnik néhány keresztény élete egyszerűnek, kényelmesnek, könnyűnek, miközben másoké úgy tűnik, hogy a földi poklot élik át. Bármennyire is igyekszem elnyomni ezeket a zavaros érzéseket, választ követelnek. Arra kényszerítenek, hogy nehéz kérdéseket tegyek fel. Ha Isten az Úr minden felett, és minden gyermekét egyenlően szereti, miért engedi, hogy egyesek élete kényelemmel teli legyen, míg mások

Szelektív mutizmus: 4 mód gyermeked felemelésére

Mit tegyél, mikor a gyermeked szelektív mutista? A szelektív mutizmus rejtélyes jelenség a nagyközönség és számos szülő előtt is. Vendégbloggerünk, Lisa Pelissier a lányával folytatott interjúban rávilágít erre az állapotra, és elmagyaráz 4 módot , mellyel támogatni tudja őt. 3 éves volt, amikor abbahagyta a beszédet. Először csak felnőttek előtt. Nincs ebben semmi szokatlan -gondoltam én- hiszen egy hároméves félénk a felnőttek előtt. De aztán nem akart beszélgetni a nagymamájával, azzal, akivel szoros kapcsolatban állt. Zavarba ejtő volt, de még csak 3 éves volt. Mindenki azt mondta, hogy majd kinövi. Sok gyermek átmegy ezeken a fázisokon, amikor nem beszélnek, különösen az óvodások. Mire öt éves lett, már nem beszélt a családon kívüli gyermekekkel sem. 6 éves korára már nem beszélt az unokatestvéreivel sem. 7 éves korára az emberek listája egyre szűkült, és azt is elutasította, hogy hangosan beszéljen hozzám, az anyjához, társaságban. Mi tudtuk, hogy ez nem csupán egy fázis. A fázis