Ugrás a fő tartalomra

Feltámasztotta a holtak közül: az özvegy fia Nain városából

A Bibliában Jézustól 37 csodát tartanak számon, 37 alkalommal tett megmagyarázhatatlan tűnő tettet Isten hatalmas munkálkodásaként. És természetesen, az Evangéliumok egyikének írója, János apostol azt mondja: "De van sok egyéb is, amit Jézus tett, és ha azt mind megírnák egytől egyig, úgy vélem: maga a világ sem tudná befogadni a megírt könyveket." János evangéliuma, 21. fejezet, 25. vers

De megannyi csoda közül, melyeket ismerünk, azok, amiket papírra vetettek, bizonyosan a legkülönlegesebbek, a legmeghökkentőbbek, a legelképesztőbbek, az a három alkalom, amikor Jézus valaki olyannak adta vissza az életet, aki már halott volt. Három alkalommal, amikor Jézus megtagadta annak az elfogadását, hogy a halál visszafordíthatatlan, végleges és adott valakinek egy másik esélyt az életben.

És nézve ezt a három esetet, három nagyon különböző embert, három nagyon különböző körülményt, láthatjuk, hogy ismét, mint oly sok csodatételekor, Jézus minden alkalommal megtanít minket valamire.

Tehát ebben a három részes sorozatban, tekintsünk rájuk azért, hogy megmutatkozzanak, és gondolkozzunk el azon, hogy Jézus összes csodája közül e legmeghökkentőbbek mit mutatnak nekünk Jézusról magáról, arról az emberről, akit feltámasztott a halottak közül, illetve az illető körülményeiről és saját magunkról is.

Az özvegy fia Nain városából

Nain (amit Neinnek vagy Naimnak is hívunk) egy Észak-Izraelben fekvő falu, a Galileai-tengertől délnyugatra fekszik, Názáret déli részétől körülbelül 9 mérföldre. Csak Lukács jegyzi ezt a csodát, a 7. fejezet 11.-17. versében.

Jézus feltámasztja egy özvegy fiát

"Ezután elment egy Nain nevű városba, és vele mentek tanítványai nagy sokasággal együtt. Amikor közeledett a város kapujához, íme, halottat hoztak kifelé, egy özvegyasszony egyetlen fiát, és a városból nagy sokaság követte. Amikor az Úr meglátta az asszonyt, megszánta, és így szólt hozzá: "Ne sírj!" Azután odalépett, és megérintette a koporsót. Akik vitték, megálltak, ő pedig így szólt: "Ifjú, neked mondom, kelj fel!" Erre felült a halott, és elkezdett beszélni; Jézus pedig átadta az anyjának. Félelem fogta el mindnyájukat, dicsőítették az Istent, és ezt mondták: "Nagy próféta támadt közöttünk, és meglátogatta Isten az ő népét." Ez a hír elterjedt róla az egész Júdeában és az egész környéken."

Amikor egy szakasz úgy kezdődik, hogy „Ezután…”, ilyen esetekben bölcs dolog megfigyelni, mi az előzmény. Ebben az esetben Jézus szembesült a római százados hitével. A százados arra kérte őt, hogy gyógyítsa meg a szolgáját. A százados a saját hatalmáról és arról a hatalomról beszélt, mellyel Jézus meggyógyította a szolgáját. A megértés és a hit ezen példája lenyűgözte Jézust és röviddel utána, hogy találkozott az özveggyel és annak halott fiával.

Özvegyként az 1. századi Izraelben a nő valószínűleg a fiára támaszkodhatott, az egyetlen fiára, támogatásért. Most ő is halott volt. Gyászolta volna a fiát, de minden bizonnyal azon is gondolkodott, mit tartogat számára a jövő. A szakasz azt mondja, hogy Jézus szíve megesett rajta és könyörületes volt vele. Megértette volna a helyzetét és valószínűleg emlékezett a százados szavaira, mely e fejezet 7.-8. versében olvasható:

"Lukács 7:7 De magamat sem tartottam méltónak arra, hogy elmenjek hozzád, hanem csak szólj, és meggyógyul a szolgám. Lukács 7:8 Mert én is hatalom alá rendelt ember vagyok, és nekem is vannak alárendelt katonáim. Ha szólok ennek: Menj el, elmegy; és a másiknak: Jöjj ide, idejön; és ha azt mondom a szolgámnak: Tedd meg ezt, megteszi."

Jézus elsétálhatott volna, de nem tette; úgy döntött, többet tesz, mintsem könyörületet mutat az özvegy iránt, cselekedett. Ugyanúgy, mint amikor meggyógyította a százados szolgáját, egy még különlegesebb csodát hajtott végre azáltal, hogy feltámasztotta az özvegy fiát. Ebben az egy elképesztő cselekedetben a fiú számára visszaadta, az édesanyja számára megváltoztatta a jövőt.

Mire tanít mindez minket?


* Lehet bennünk együttérzés, belefájdulhat a szívünk olyan helyzetekbe, amiket látunk, de ha nem teszünk semmit, nem lesz változás.


* Valószínűleg mi képtelenek vagyunk csodákat tenni, ennek ellenére cselekedhetünk, segíthetünk, változást érhetünk el. Jézus beavatkozott; volt már olyan alkalom amikor mi is így tettünk? Csak egy pár fejezettel később Lukács evangéliumában (10. fejezet, 25.-37. vers) Jézus elmeséli az irgalmas szamaritánus történetét. Két ember elsétált az út másik oldalán, nem tettek semmit. A harmadik, aki viszont igen és cselekedett, megváltoztatta a helyzetet.

* Hagyjuk, hogy a könyörületességünk tettre sarkalljon minket!

Ebben a sorozatban három nagyon különböző történetet vizsgálunk majd meg, három nagyon különböző embert és helyzetet, de ami összeköti őket, hogy Jézus hármukat választotta, hogy feltámassza őket a halálból, hogy új életet adjon nekik, hogy megváltoztassa az ő és családjaik helyzetét. És minden egyes esetben Jézus megtanított minket valami csodálatos dologra, beleértve a könyörületességet, a hitet és a reményt.

Bármilyen helyzetben legyünk is, bármilyen nehéz dolgok is történnek velünk, nem valószínű, hogy olyan rosszak, mint a Nain városából származó özvegy fiának, Jairus lányának vagy Lázárnak a helyzete volt. Ezzel semmilyen módon nem szeretném kisebbíteni a saját küzdelmeinket és kihívásainkat, távol álljon tőlem, ezzel inkább emlékeztetni szeretném magunkat arra, hogy Jézus, aki feltámasztott a holtak közül, Jézus, aki vigasztalást tudott elérni a gyászolók esetében, Jézus, aki könyörületet, hitet és reményt adott, képes rá hogy bennünket is megajándékozzon ezekkel, sőt még hatalmasabbakkal is.

Miért nem kérjük őt?

Shalom.

Mark




Fordította: Zrufkó-Pesthy Fruzsina
Lektorálta: Samai Hedvig
Link: https://theadditionalneedsblogfather.com/2021/04/29/the-son-of-the-widow-of-nain/


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Igeversek, mint erőforrások az imádkozáshoz (SNI-s gyermekek szülőinek)

Több évvel ezelőtt mindkét kisfiam több diagnózist is kapott, és azon kaptam magam, hogy szorongok és túl vagyok terhelve speciális nevelési igényű gyermekek édesanyjaként. Túlélő módban éltem és kétségbeesetten vágytam Istenre. Imádkoztam és könyörögtem, hogy múljon el a szorongásom, hogy a gyermekeim meggyógyuljanak vagy csodás haladást érjenek el, és hogy a házasságom megerősítést nyerjen a küzdelmek közepette. Úgy tűnt, egy kétségbeesett imádságom sem talál meghallgatásra. Isten távolabbinak tűnt, amikor a legnagyobb szükségem volt Rá, és azt vettem észre, hogy azt kérdezem, talán túl gyenge a hitem, Isten meghallgat-e, Isten jó-e, vagy, ami a legijesztőbb, Isten egyáltalán létezik-e. Eközben a hitbeli krízis közben történt, hogy részt vettem egy női Bibliakörön. Az igazat megvallva nem emlékszem, hogy miről szólt az alkalom, vagy egyáltalán melyik könyvet tanulmányoztuk. Az egyetlen dolog, amire emlékszem az, hogy amikor a csoportvezető megkérdezte, kinek lenne imakérése, én úgy d

Remény, ha fáj

Oh, a gondtalan gyermekkor − megtalálni az örömöt az apró dolgokban, élénk fantáziával, és boldogan, mint aki még nincs tudatában e világ veszélyeinek és félelmeinek. De minket is arra hívtak el, hogy gyermeki hitünk legyen, egyszerűen megpihenve és Jézusban bízva. Azonban, ha őszinte akarok lenni, voltak időszakok, amikor küzdenem kellett e szó fájdalmas valóságától való megkeményedés ellen. Ahelyett, hogy boldogan tudatában lennék a körülöttünk lévő káosznak, meg kellett küzdjek azzal a valósággal, hogy ez a világ hihetetlenül igazságtalan és aránytalan. Még hívőként is nehéz megérteni, miért tűnik néhány keresztény élete egyszerűnek, kényelmesnek, könnyűnek, miközben másoké úgy tűnik, hogy a földi poklot élik át. Bármennyire is igyekszem elnyomni ezeket a zavaros érzéseket, választ követelnek. Arra kényszerítenek, hogy nehéz kérdéseket tegyek fel. Ha Isten az Úr minden felett, és minden gyermekét egyenlően szereti, miért engedi, hogy egyesek élete kényelemmel teli legyen, míg mások

Szelektív mutizmus: 4 mód gyermeked felemelésére

Mit tegyél, mikor a gyermeked szelektív mutista? A szelektív mutizmus rejtélyes jelenség a nagyközönség és számos szülő előtt is. Vendégbloggerünk, Lisa Pelissier a lányával folytatott interjúban rávilágít erre az állapotra, és elmagyaráz 4 módot , mellyel támogatni tudja őt. 3 éves volt, amikor abbahagyta a beszédet. Először csak felnőttek előtt. Nincs ebben semmi szokatlan -gondoltam én- hiszen egy hároméves félénk a felnőttek előtt. De aztán nem akart beszélgetni a nagymamájával, azzal, akivel szoros kapcsolatban állt. Zavarba ejtő volt, de még csak 3 éves volt. Mindenki azt mondta, hogy majd kinövi. Sok gyermek átmegy ezeken a fázisokon, amikor nem beszélnek, különösen az óvodások. Mire öt éves lett, már nem beszélt a családon kívüli gyermekekkel sem. 6 éves korára már nem beszélt az unokatestvéreivel sem. 7 éves korára az emberek listája egyre szűkült, és azt is elutasította, hogy hangosan beszéljen hozzám, az anyjához, társaságban. Mi tudtuk, hogy ez nem csupán egy fázis. A fázis