Ugrás a fő tartalomra

Az elrabolt apaság | Mikor az élet nem a terv szerint megy.

A sajátos nevelési igényű gyermekek szüleinek az életében általában az anyákon van a hangsúly. Az édesanya harcol az egyéni tanulási programért. Az anyák uralják a blogszférát. Ők tüntetnek a Capitol Hill-en.
Mi a helyzet a klasszikus művészetben ábrázolt Madonnával (Szűz Máriával). Ott sem találkozunk egy apával sem.
Mi a helyzet az Apával? Ő hol van? Mi történt vele?



Megfosztott apaság

”Jézus Krisztus születése pedig így történt. Anyja, Mária jegyese volt Józsefnek, de mielőtt egybekeltek volna áldott állapotba került a Szentlélektől.

Férje, József igaz úriember volt, és nem akarta őt megszégyeníteni, ezért elhatározta, hogy titokban bocsájtja el.

Amikor azonban ezt eldöntötte magában, az Úr angyala megjelent neki álmában, és ezt mondta: "József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet, Máriát, mert ami benne fogant, az a Szentlélektől van.

Fiút fog szülni, akit nevezz el Jézusnak, mert ő szabadítja meg népét bűneiből."

Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék, amit az Úr mondott a próféta által:

"Íme, a szűz, fogan méhében, fiút szül, akit Immánuélnek neveznek" - ami azt jelenti: Velünk az Isten.

József pedig, amikor felébredt álmából, úgy cselekedett, ahogyan az Úr angyala parancsolta neki: magához vette feleségét,

de nem érintette addig, amíg meg nem szülte fiát, akit Jézusnak nevezett el.”
Mt 1, 18-24







Kedves József Testvér!



Úgy látszik, neked sem úgy sült el az apaság, ahogy gondoltad. Ifjúként szorgalmasan tanultál, kitanultad a mesterségedet és fizetted az adót. Amint megtaláltad a szerelmet, lekötötted magad egy fiatal hölgyhöz, és megesküdtetek egy közös életre. Ki volt tűzve egy dátum, a jövő ígéretesnek látszott. Minden olyan jó,jó és nagyon jó.

Aztán egy váratlan hír mindent elrontott.

Miért én? Miért ez a Fiúgyermek? Miért mi?

Istennek még volt bátorsága ezt mondani: „József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet, Máriát, mert ami benne fogant, az a Szentlélektől van.”

Belül benned minden azt ordította: dobd, és fuss. De te odafigyeltél Isten halk szavára és maradtál. Tisztelted Istent. Tisztelted a lányt. Tisztelted ezt a Gyermeket-egy Gyermeket, akit nem értettél.

Semmi kétség, az ”aggódó barátok ”hitetlenségével naponta szembesültél, akik megkérdőjelezték a döntéseid. Locsogó nyelvek, meredő tekintetek voltak állandó társaid, amint a városban jártál e ”kiváltságos gyermekkel”.

MEGBUKTÁL. Mindez Előtted történt. Te hagytad, hogy ez történjen. Nem vagy megfelelő védelmező, férj, apa, és családfenntartó. Miféle ember vagy te?

Az Ellenség élvezettel sziszeg a férfiak szívébe. Fondorlatos és lealázó volt az ember bukása óta, és máig folytatja hazugságait és vádolását.

Karriered íve leágazott, lehet, hogy köteles voltál plusz munkát vállalni, hogy fedezni tudd a váratlan költségeket. Egészen biztosan nem ezt tervezted. Saját magadra idő, vagy lazulás más férfiak társaságában? Ez a múlté. Mostanra valami megmagyarázhatatlan más dolog történik az otthonodban. Különben is, a többi ember valószínűleg úgysem értené.

Hogy lettél megjutalmazva szófogadásodért? Nem pompával vagy freskóval. Megnyugtató eredménnyel sem az biztos. Az összes fájdalmadért csúnya felébredések és félbeszakított álmok erősítését kaptad. Egyébként is, ki tudna aludni, mikor sosem tudhatod, mikor riaszt fel valami?

József, a hűséged csupán a szenvedés gyümölcseit termette. Tehát a történelemben soha többet nem hallanak majd rólad. A történet sem említi, hogy hova mentél, vagy, hogy mi történt veled később. De az engedelmességed miatt:

” Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék, amit az Úr mondott a próféta által (…)”



Egy Igaz Ember

Ismerek még egy olyan igaz és tisztességes embert, mint József. Nem várt hírek őt is megállították céljaiban, amikor a gyermekét fogyatékossággal diagnosztizálták. Biztosan nem ezt tervezte. Mégis maradt. Dühe és zavarodottsága ellenére, saját magáért kiállt, harcolva kitartott. Önszántából korábban indul a munkába és korábban is tér haza. Elnyerte a jó indulatot a munkahelyén, mert fel volt készülve, hogy bármikor jöhet egy ziháló telefonhívás:

”Meltdown. Gyere haza gyorsan…”

Minden nap a kimerült feleség az ajtóban várja, hogy a dobálódzó gyermeket a karjába adja. Épphogy átöltözik, kötelességtudóan neki kezd a rutin szerinti feladatok második körének: gyakorlatokat végez a gyerekkel, takarít és fürdet. Aztán, miután adódik egy kegyetlenül rövid idő arra, hogy elengedje magát, inkább megy is lefeküdni, egyedül, míg a gyermek édesanyja google-zva tölti el az éjszakát, kétségbeesetten kutatva egy megfelelő gyógymód után.

Fürdés, szárítkozás, naponta ismétlődve.

Hol van az Apa?

Hol van tehát a sajátos nevelésű igényű gyermek édesapja? Pontosan itt volt mindvégig, szembeszállt a különbséggel. Csendesen támogatta és szolgálta a családját, az év 365 napjában. Láthatatlanul fáradozott egy olyan világban, ami a férfiakat a feltűnő eredményei, a tesztoszteron által vezérelt szerzeményei és az elismertségük alapján méri: egy világban, ahol, ”A büszkeség nem annak örül, ha valamije van, hanem ha többet birtokol, mint a másik.” ( parafrázis C.S Lewis: Keresztény Vagyok című könyvéből)


A szeretet kanálnyi csendes áldozathozatalokkal mérhető. Egy sajátos nevelési igényű gyermek édesapjának lenni arra készteti a férfiakat, hogy mélyre ássanak; hogy olyan készségeket merítsenek magukból, amikről nem is tudták, hogy meg van bennük. Az átalakulás a lövészárkokban történik.

Azoknak az apáknak, akiknek sajátos nevelési igényű a gyermekük, és akik maradtak és kitartottak…

Akik buzgón lecsapnak a túlórákra, beletemetkeznek a műszakokba, vagy másodállásba, hogy kifizessék a gyermek horribilis (és rejtélyes) kezeléseit. Esetleg szeretnék befizetni fáradt feleségüket egy masszázsra vagy manikűrre.

Akik sose költenek saját magukra, azt állítva, hogy nekik nincs szükségük semmire. ”Amíg te és a gyerekek rendben vagytok, addig én is…”

Akik önszántukból a második helyre teszik magukat a feleségük életében, hogy a sajátos nevelési igényű gyermeké legyen a legtöbb figyelem. ”Hogyan is versenyezhetnék a gyermekemmel? Persze hogy az ő szükséglete az első.”

Akik elfojtják álmukat, hogy a fiuk gólt szerez, vagy, hogy oltárhoz kísérik a lányukat.

Akik felteszik a polcra ki nem mondott céljaikat, hogy a mások szükségleteit előtérbe helyezzék. Nehéz úgy felmászni a ranglétrára, hogy közben alattad a lépcsőfokok közben beomlanak.

Akik lopva pihennek egy keveset az autóban az ebédszünet alatt, vagy összeroskadnak az iroda mosdójában.

Akik máshogy élik meg bánatukat, mint a feleségük. Egyedül, méltósággal.

Akik a belenyugvó imádság és az álmatlan éjszakák közötti feszültségben élnek. ”Hogyan fogok fizetni holnap, mikor ma is alig volt miből megélni?”

Akik mindig ezt válaszolják: ”Semmi. Jól vagyok.” Még akkor is, mikor nincsenek jól.

Akik nem süllyedtek bele a hibáztatásba vagy a tagadásba, nem lettek egy újabb adat sem a válási statisztikában.

Akik hitben kitartottak, hogy engedelmeskedjenek Isten halk szavának.

Akik elkötelezték magukat a szülőségre, a soha véget nem érő viharokon át: Jóban, rosszban, gazdagságban, szegénységben, betegségben, egészségben (furcsa, hogy ezek az eskük soha nem említettek semmit a rokkantságról, a pusztulásról, vagy a kiábrándulásról).



Na, ilyen egy igazi ember. Egy igaz ember. A Hírességek Falára méltó férfi. A világ talán sosem fog tudni áldozatkészsége nagyságáról, vagy nem fog kapni tapsot az erőfeszítéseiért.

De Mennyei Atyánk mindezt látja.

Ő mindig látja azoknak a szívét, akik egyedül szenvednek. Isten minden alkalommal látja, amikor ez az ember felszívja magát és férfiként tűri a helyzetet. Csendben és panasz nélkül.

Az apaság a fogyatékos gyermekek édesapáinak nem az elvártak szerint sül el.

Mennyei Atyánk ezt is érti. Számára sem úgy alakult az apaság, ahogy eltervezte. A világ legerősebb édesapja is sírt a Saját Gyermekei felett.

Sajátos Nevelési Igényű gyermek édesapja? József hűsége miatt ” hogy beteljesedjék, amit a próféták mondottak: názáretinek fogják őt nevezni.” Matt 2:23

A te engedelmességed, elkötelezettséged és hűséged miatt meg fognak valósulni Isten Tervei a te családod életére vonatkozóan. Meg fog valósulni az Ő Akarata, te általad. Miattad.

Minden Józsefnek és Eddie-nek, akik hűségesen kitartotok a lövészárkokban a sajátos nevelési igényű gyermekek szüleiként, KÖSZÖNJÜK NEKTEK. Köszönjük, hogy ti ki nem mondva, némán áldások vagytok családjaitok számára. Hihetetlen terheket cipeltek kellékek és harsonaszó nélkül, miközben jobb színben tűntettek fel minket. Tudjuk, hogy kik végzik itt az igazán kemény munkát.

Ti vezettek, szerettek, szolgáltok, és áldozatot hoztok… az Ő Képmására.



Boldog mindenki, aki az URat féli, és az ő útjain jár.

Kezed munkája után élsz, boldog vagy, és jól megy sorod.

Feleséged olyan házad belsejében, mint a termő szőlőtő; gyermekeid olyanok asztalod körül, mint az olajfacsemeték.

Ilyen áldásban részesül az az ember, aki féli az URat.

Áldjon meg téged a Sionról az ÚR, hogy láthasd Jeruzsálem jólétét egész életeden át,

Zsolt 128, 1-5



Sokféle szándék van az ember szívében, de csak az Úr tanácsa valósul meg.

Péld 19:21








Forrás:

https://www.dianedokkokim.com/2014/06/15/fatherhood-hijacked-when-life-doesnt-go-according-to-plan/

Fordította: Gönczy Judit
Lektotálta: Hajdú Andrea
fotó: pinterest.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Igeversek, mint erőforrások az imádkozáshoz (SNI-s gyermekek szülőinek)

Több évvel ezelőtt mindkét kisfiam több diagnózist is kapott, és azon kaptam magam, hogy szorongok és túl vagyok terhelve speciális nevelési igényű gyermekek édesanyjaként. Túlélő módban éltem és kétségbeesetten vágytam Istenre. Imádkoztam és könyörögtem, hogy múljon el a szorongásom, hogy a gyermekeim meggyógyuljanak vagy csodás haladást érjenek el, és hogy a házasságom megerősítést nyerjen a küzdelmek közepette. Úgy tűnt, egy kétségbeesett imádságom sem talál meghallgatásra. Isten távolabbinak tűnt, amikor a legnagyobb szükségem volt Rá, és azt vettem észre, hogy azt kérdezem, talán túl gyenge a hitem, Isten meghallgat-e, Isten jó-e, vagy, ami a legijesztőbb, Isten egyáltalán létezik-e. Eközben a hitbeli krízis közben történt, hogy részt vettem egy női Bibliakörön. Az igazat megvallva nem emlékszem, hogy miről szólt az alkalom, vagy egyáltalán melyik könyvet tanulmányoztuk. Az egyetlen dolog, amire emlékszem az, hogy amikor a csoportvezető megkérdezte, kinek lenne imakérése, én úgy d

Remény, ha fáj

Oh, a gondtalan gyermekkor − megtalálni az örömöt az apró dolgokban, élénk fantáziával, és boldogan, mint aki még nincs tudatában e világ veszélyeinek és félelmeinek. De minket is arra hívtak el, hogy gyermeki hitünk legyen, egyszerűen megpihenve és Jézusban bízva. Azonban, ha őszinte akarok lenni, voltak időszakok, amikor küzdenem kellett e szó fájdalmas valóságától való megkeményedés ellen. Ahelyett, hogy boldogan tudatában lennék a körülöttünk lévő káosznak, meg kellett küzdjek azzal a valósággal, hogy ez a világ hihetetlenül igazságtalan és aránytalan. Még hívőként is nehéz megérteni, miért tűnik néhány keresztény élete egyszerűnek, kényelmesnek, könnyűnek, miközben másoké úgy tűnik, hogy a földi poklot élik át. Bármennyire is igyekszem elnyomni ezeket a zavaros érzéseket, választ követelnek. Arra kényszerítenek, hogy nehéz kérdéseket tegyek fel. Ha Isten az Úr minden felett, és minden gyermekét egyenlően szereti, miért engedi, hogy egyesek élete kényelemmel teli legyen, míg mások

Szelektív mutizmus: 4 mód gyermeked felemelésére

Mit tegyél, mikor a gyermeked szelektív mutista? A szelektív mutizmus rejtélyes jelenség a nagyközönség és számos szülő előtt is. Vendégbloggerünk, Lisa Pelissier a lányával folytatott interjúban rávilágít erre az állapotra, és elmagyaráz 4 módot , mellyel támogatni tudja őt. 3 éves volt, amikor abbahagyta a beszédet. Először csak felnőttek előtt. Nincs ebben semmi szokatlan -gondoltam én- hiszen egy hároméves félénk a felnőttek előtt. De aztán nem akart beszélgetni a nagymamájával, azzal, akivel szoros kapcsolatban állt. Zavarba ejtő volt, de még csak 3 éves volt. Mindenki azt mondta, hogy majd kinövi. Sok gyermek átmegy ezeken a fázisokon, amikor nem beszélnek, különösen az óvodások. Mire öt éves lett, már nem beszélt a családon kívüli gyermekekkel sem. 6 éves korára már nem beszélt az unokatestvéreivel sem. 7 éves korára az emberek listája egyre szűkült, és azt is elutasította, hogy hangosan beszéljen hozzám, az anyjához, társaságban. Mi tudtuk, hogy ez nem csupán egy fázis. A fázis