Ugrás a fő tartalomra

Hogyan gyógyít minket az autista fiúnk nevetésének hangja

Jamesnek ragályos a nevetése; azon nevetések egyike, mely kuncogással kezdődik, egy apró kis kacajjal, és aztán egyre csak épül és épül egy rekedt hasból jövő nevetéssé, amely alig ad neki esélyt a levegővételre. Mindenfajta dolog kiválthatja ezt, akár úgy is, hogy valamit néz az Ipad-jén. Egyszer összeesett a nevetéstől amikor a „ Mamma Mia” című filmet nézte, azon a ponton ahol Pierce Brosnan „énekelt”. A valaha volt legnagyobb kritikus, a mi James-ünk! Néha lehet olyan dolog is, ami kiváltja nála a nevetést, amit mindannyian együtt csinálunk; ráadásul Ő mindig nagyon csiklandós is volt. De néha a nevetése csak azt mutatja nekünk, hogy örül a pillanatnak. A minap James kihúzta az egyik kanapét a társalgónkban csak azért, hogy élvezze a családdal töltött együttlétet. A tiszta öröm pillantása jelent meg az arcán, s ahogy nevetni kezdett, a nem beszélő autista fiúnk azt mondta, hogy Appy!! Appy!! (Happy- Boldog -(megjegyzés) Valóban Ő tényleg az volt – és mi is. Eszembe juttatta azokat a szavakat, amelyeket Jób kapott barátjától, a sukhi Bildadtól (a Biblia legrövidebb személyiségeként is ismert. Gondolkodj el ezen!)

„Be fogja tölteni szádat nevetéssel. Örömkiáltások hagyják majd el ajkadat. „ (Jób 8,21)

Jóbnak nehéz élete volt, valóban nehéz, és mégis itt volt az öröm és nevetése ígérete, hogy véget vessen a nehéz időknek. Jamesnek is időnként sok nehézséggel kell megküzdenie, de látva a valódi boldogságát, eltelve örömmel és nevetéssel, különösképpen egy értékes ajándék volt számunkra, melyet kincsként őrzünk majd.

Amikor James nevet, akkor az egész testét átjárja a kacagás. Ami egy vidám kuncogásnak indul, az olyasvalamivé válik ami az egész testét ringatja a nevetéstől. Karjai gyakran a levegőben hullámzanak, arca megpróbálja visszatartani a mosolyt; Már majdnem abbahagyná, de aztán újra meglátja azt ami a nevetést kiváltotta, újra átfut az agyán, és másodjára is elkezdi. Ekkorra már mindannyian csatlakozunk. Ugyanúgy ahogyan a nagyszerű komikusok egy pillantással vagy egy kuncogással az egész közönségre hatnak – gondoljunk csak Eric Morecambe-ra vagy Bob Hope-ra− bármi is legyen, ami James korábbi nevetését kiváltotta, mindannyian elveszünk a közös öröm és boldogság pillanatában. Sok csodálatos hang van a világon: olyan természetes hangok mint a vízesés, vihar, madárhangok, vagy a hullámok a parton, és ember által létrehozott hangok, mint egy csengő, egy zongora hangja, egy ujjongó tömeg vagy egy parafadugó pukkanása.

De egészen biztosan a nevetés a legédesebb hang, és mind közül a gyermekeink nevetése a legszebb. Van valami csodálatos gyógyító hatása a nevetésnek. Lord Byron valamiben épp benne volt, amikor azt mondta, hogy „Akkor nevess, amikor csak tudsz. A nevetés olcsó gyógyszer.„ Van valami gyógyító a nevetésben, amely a legmélyebb fájdalmat is képes csillapítani. Az öreg Salamon – Izrael egyik legnagyobb királya− írta a Prédikátor könyvét. Talán visszatekintve a saját élettapasztalataira reflektálva írja, hogy „ Megvan az ideje a sírásnak, és megvan az ideje a nevetésnek. Ideje van a szomorkodásnak, és ideje a táncolásnak/vígasságnak.„ (Préd 3,4 NIrV).


Igaza volt, és a kijelentése mind a mai napig megállja a helyét. Számunkra is, akik sajátos nevelési igényű gyermek szülei vagyunk, természetesen számtalan alkalom van a sírásra és szomorúságra is. De sokkal több az élet, mint a könnyek és a nehéz idők. Ünnepeljük meg a boldogabb időket, amikor nevetünk és táncolunk. Becsüljük meg ezeket az időket, emlékezzünk rájuk, kincsként őrizzük őket, hogy visszatekinthessünk rájuk, ha a nehezebb idők visszatérnek – ahogyan Salamon is tette. Amikor megengedjük magunknak a jobb napokat, vicces pillanatokat, a nevetés idejét, és amikor a táncolás gyógyítja a lelkünket, azt mások is észreveszik. Nincs abban semmi rossz, ha különleges nevelési igényű gyermek szülőjeként a szomorú érzéseinket megosztjuk egymással, hiszen, ez kifejezetten jót tesz, gyógyító számunkra. De ha a többiek csak a könnyeinket látják, csak ha a bajunkat hallják, ha csak a szomorúságunkat akarjuk megértetni velük, akkor nem fogják látni és nem fogják megtapasztalni majd a különleges nevelési igényű szülőség örömét.

Ezek az örömök ritkák és röpkék lehetnek egyesek számára, de az attól még ott vannak az életünkben, mint egy kincs. Megosztva a környezetünkkel a boldogabb időket, az apró győzelmeket, és azokat a pillanatokat amikor minden jól megy, tisztább képet ad rólunk, az életünkről. Ez teszi lehetővé, hogy mások is láthassák, hogyan ad Isten örömteli pillanatokat és reményt még a fájdalmaink közepette is. Megmutatja másoknak, hogy miért nem várjuk meg a vihar elmúlását, hanem hogyan tanulunk meg táncolni az esőben. Egyetértünk Ezsdrás szavaival, amit leírt az alábbi zsoltárban:

„Szánk telve volt nevetéssel. Nyelvünk örömmel énekelt. Akkor más nemzetek emberei azt mondták, hogy „Az Úr nagyszerű dolgokat tett értük.” (Zsolt 126,2; NIrV)

Ámen!





 

Mark Arnold a különleges figyelmet igénylő szolgálat vezetője az angliai Bedforshire, Luton-i Urban Saints Church-ben. Az írásai a https://theadditionalneedsblogfather.com oldalon olvashatóak.

Fordította: Varga-Gyurán Tímea

eredeti szöveg:https://www.keyministry.org/specialneedsparenting/2019/10/11/how-the-sound-of-our-autistic-sons-laughter-heals-us?fbclid=IwAR34e0ztb57XaaiR6X1lQWNTfkYj4SL-1haggvFFhWnpZlzWprLML_Ycg-0
used with permission

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Igeversek, mint erőforrások az imádkozáshoz (SNI-s gyermekek szülőinek)

Több évvel ezelőtt mindkét kisfiam több diagnózist is kapott, és azon kaptam magam, hogy szorongok és túl vagyok terhelve speciális nevelési igényű gyermekek édesanyjaként. Túlélő módban éltem és kétségbeesetten vágytam Istenre. Imádkoztam és könyörögtem, hogy múljon el a szorongásom, hogy a gyermekeim meggyógyuljanak vagy csodás haladást érjenek el, és hogy a házasságom megerősítést nyerjen a küzdelmek közepette. Úgy tűnt, egy kétségbeesett imádságom sem talál meghallgatásra. Isten távolabbinak tűnt, amikor a legnagyobb szükségem volt Rá, és azt vettem észre, hogy azt kérdezem, talán túl gyenge a hitem, Isten meghallgat-e, Isten jó-e, vagy, ami a legijesztőbb, Isten egyáltalán létezik-e. Eközben a hitbeli krízis közben történt, hogy részt vettem egy női Bibliakörön. Az igazat megvallva nem emlékszem, hogy miről szólt az alkalom, vagy egyáltalán melyik könyvet tanulmányoztuk. Az egyetlen dolog, amire emlékszem az, hogy amikor a csoportvezető megkérdezte, kinek lenne imakérése, én úgy d

Remény, ha fáj

Oh, a gondtalan gyermekkor − megtalálni az örömöt az apró dolgokban, élénk fantáziával, és boldogan, mint aki még nincs tudatában e világ veszélyeinek és félelmeinek. De minket is arra hívtak el, hogy gyermeki hitünk legyen, egyszerűen megpihenve és Jézusban bízva. Azonban, ha őszinte akarok lenni, voltak időszakok, amikor küzdenem kellett e szó fájdalmas valóságától való megkeményedés ellen. Ahelyett, hogy boldogan tudatában lennék a körülöttünk lévő káosznak, meg kellett küzdjek azzal a valósággal, hogy ez a világ hihetetlenül igazságtalan és aránytalan. Még hívőként is nehéz megérteni, miért tűnik néhány keresztény élete egyszerűnek, kényelmesnek, könnyűnek, miközben másoké úgy tűnik, hogy a földi poklot élik át. Bármennyire is igyekszem elnyomni ezeket a zavaros érzéseket, választ követelnek. Arra kényszerítenek, hogy nehéz kérdéseket tegyek fel. Ha Isten az Úr minden felett, és minden gyermekét egyenlően szereti, miért engedi, hogy egyesek élete kényelemmel teli legyen, míg mások

Szelektív mutizmus: 4 mód gyermeked felemelésére

Mit tegyél, mikor a gyermeked szelektív mutista? A szelektív mutizmus rejtélyes jelenség a nagyközönség és számos szülő előtt is. Vendégbloggerünk, Lisa Pelissier a lányával folytatott interjúban rávilágít erre az állapotra, és elmagyaráz 4 módot , mellyel támogatni tudja őt. 3 éves volt, amikor abbahagyta a beszédet. Először csak felnőttek előtt. Nincs ebben semmi szokatlan -gondoltam én- hiszen egy hároméves félénk a felnőttek előtt. De aztán nem akart beszélgetni a nagymamájával, azzal, akivel szoros kapcsolatban állt. Zavarba ejtő volt, de még csak 3 éves volt. Mindenki azt mondta, hogy majd kinövi. Sok gyermek átmegy ezeken a fázisokon, amikor nem beszélnek, különösen az óvodások. Mire öt éves lett, már nem beszélt a családon kívüli gyermekekkel sem. 6 éves korára már nem beszélt az unokatestvéreivel sem. 7 éves korára az emberek listája egyre szűkült, és azt is elutasította, hogy hangosan beszéljen hozzám, az anyjához, társaságban. Mi tudtuk, hogy ez nem csupán egy fázis. A fázis