Ugrás a fő tartalomra

A különleges igények: az elfogadás választás kérdése

 Az elfogadás szót az angol értelmező szótár a következőképpen határozza meg:

 

1.      Beleegyezni egy adomány vagy egy feladat elfogadásába

2.      Annak folyamata vagy ténye, hogy valami vagy valaki alkalmas, érvényes, megfelelő valamire

3.      Egyetérteni vagy hinni egy ötletben vagy magyarázatban.

4.      Hajlandó tolerálni a nehéz helyzeteket.

 

Az elfogadás egy olyan szó, melynek számos jelentése van és minden embernek mást jelent. A sajátos nevelési igényű gyermekekről és fiatalokról szóló blog keretében, ezek a jelentések lehetnek összetettek és nagyon egyéniek, különösen ismerősnek találtam a fent bemutatott szótári definíciót, talán Ön is.

  „Beleegyezni egy adomány vagy egy feladat elfogadásába...” Amikor valaki sajátos nevelésű igényű gyermek szülőjévé válik, sok minden megváltozik és az élet soha nem lesz ugyanolyan, mint előtte. Sok álom és remény összeomlik, örökre elvész.

 Amikor a kisfiam, James, kisbaba volt, arról álmodoztam, hogy részt vehet az Ashes krikett tesztmérkőzésen, melyet Anglia játszik Ausztrália ellen (2002-ben kétségbeesettek voltunk), hogy feltalálja a rák ellenszerét, hogy ő lehet az első ember, akinek a lábnyoma a Marsot érintheti. Persze elég valószínűtlen, hogy bármelyik valóra vált volna, de ahelyett, hogy ezek az álmok szépen lassan szertefoszlottak volna, ahogy az lenni szokott a szülők álmaival, a mi reményeinket egy szempillantás alatt eltiporták, amikor James 2 és fél éves lett és valaki nagyon óvatosan, nagyon kedvesen, de komolyan közölte: „James autista és tanulási nehézségei lesznek.” Az hogy később ehhez a diagnózishoz epilepszia és szorongási zavar társult, már nem sokat változtatott a világunkon.

 

Hogy kevésbé szerettük őt emiatt? Nem, természetesen nem. Hogy elutasítóak lettünk vele? Nem, ő még mindig a mi kisfiunk és most még jobban szüksége volt ránk, hogy ott legyünk mellette. Mi elfogadtuk a nehéz híreket, hogy James sajátos igényű, vállaljuk egy életen át a gondozását, új álmokat álmodjunk együtt a közös jövőnkről, elfogadva, hogy a dolgok most megváltoztak és elhatároztuk, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki belőle.

 

Annak folyamata vagy ténye, hogy valami vagy valaki alkalmas, érvényes, megfelelő valamire....”Egy dolog van, amelyet bármely életkorú, fogyatékossággal élő vagy speciális igényű ember és családja szeretne: ugyanaz a bánásmód, ugyanaz a szemlélet, ugyanazok a lehetőségek, mint bárki másnak. Ahhoz, hogy életük jelentőségteljes és értelmes legyen, ahhoz az szükséges, hogy ugyanúgy fogadják el őket, mint hétköznapi társaikat.

A valóság azonban ettől fájdalmasan különbözik: gyakori az elutasítás és a kirekesztés, gyakran félreértik őket, a lehetőségek korlátozottak vagy nem létezőek.  „A fogyatékossággal élő személyek nagyobb arányban tapasztalnak meg hátrányos társadalmi-gazdasági hatásokat, mint a fogyatékosság nélkül élők, például alacsonyabb iskolai végzettség, gyengébb egészségügyi eredmények, alacsonyabb foglalkoztatási szint és a magasabb szegénységi ráta.”

 

 Mi mindig teljes értékűnek fogjuk tekinteni James-t, Ő több számunkra, mint tökéletes, mi mindig el fogjuk őt fogadni és nem fogjuk engedni, hogy mások korlátokat állítsanak az ő életében. A helyzet azonban sokak számára nagyon más; ha a fogyatékkal élők egy nemzet lennének, akkor ők lennének a harmadik legnépesebb nemzet a világon (Kína és India után). Ők azok, akik megérdemlik, hogy folytassuk a harcot a felfogás megváltoztatásáért, a valóság megváltoztatásáért és igen -változtassuk meg a világot számukra!

 

„Egyetérteni vagy hinni egy ötletben vagy magyarázatban.” Hiszek benne, hogy egy olyan világszemléletnek nem kellene elrugaszkodottnak számítania, és nem is az, amelyben mindenkit képességétől vagy fogyatékosságától függetlenül egyenlőnek tekintenek, ugyanolyan érvényesnek fogadnak el, mint bárki mást, ugyanúgy tekintenek rá, mint társaikra, akik ugyanolyan lehetőségekkel rendelkeznek, mint bárki más,

  Hiszek abban, hogy a dolgok formálhatóak, a gyülekezeteken belül és a társadalom egészében megváltozhat a felfogás. Azon munkálkodom, hogy változás történjen a különleges szükségletekkel és fogyatékkal élők, különösen a gyermekek és a fiatalok számára. Egyre több ember -közületek sokan, akik ezt olvassátok- csatlakozik hozzám, egyetértve azzal a hittel és ötlettel és elfogadva a kihívást, hogy az elfogadás legyen a modell, a követendő minta, a befogadás és összetartozás üzenetét terjesszük, így érhetünk el áttörő változásokat.

 Jézus azt mondta:

Menjetek és tegyetek minden nemzetet a tanítványommá.” (Mt 28,19) Ha a fogyatékkal élők képviselik a világ harmadik legnagyobb nemzetét, akkor fogadjuk el ezt az elképzelést hittel, menjünk és osszuk meg velük Jézus szeretetét, reményt keltve, változást hozva.

 

„Hajlandó tolerálni a nehéz helyzeteket.” Választhatunk, hogy egy helyzetet elfogadunk vagy nem, hanem megváltoztatjuk azt. Nem fogadhatok el olyan gyülekezetet, amelyben nem lelnek otthonra fogyatékkal élő gyermekek vagy fogyatékkal élő barátaim. Nem tudom elfogadni azt az egyházat, amely úgy gondolja, hogy a hagyományaik és templomaik fontosabbak, mint maga az ember, ahol az autista gyerekek hangját elnyomják az „okoskodók”, ahol Jézus szeretetét elítélő tekintetek váltják fel.

 Rengeteg csodálatos ember és szervezet van, akik nem tudják elfogadni ezt, akik egyénileg vagy másokkal összefogásban, megváltoztatják a gyülekezetekben a szemléletmódot. Sok a tennivaló és mindebben érezni Isten kegyelmét. De akkor ennek egyáltalán nem szabad meglepetést okozni, ugye? Jézus volt a legelfogadóbb és befogadóbb személy, aki valaha élt, Ő mindenkit szeret, Ő mindenkinek a rendelkezésére áll és ő még napjainkban is rendelkezésünkre áll és szeret mindenkit, tényleg mindenkit!

 Elfogadás: egy szó, melynek számtalan jelentése van, de az a jelentés, amelyet a legjobban szeretek:

az az értelem, melyet Jézus ad neki, amely rámutat, hogyan kell elfogadnunk egymást.

Végül is, úgy tűnik, hogy az elfogadás egy választás.

 

Áldással,

 Márk

 Mark Arnold is the Additional Needs Ministry Director for Urban Saints Church, Luton, Bedfordshire, UK. Follow his writing at https://theadditionalneedsblogfather.com.

 






forrás: Key Ministry, Arnold Mark: Choosing Acceptence of Special Needs   https://www.keyministry.org/specialneedsparenting/2020/9/14/choosing-acceptance-of-special-needs

Fordítás: Némethné Papp Anita, Lektorálás: dr. Takácsné Marsalkó Kinga

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Igeversek, mint erőforrások az imádkozáshoz (SNI-s gyermekek szülőinek)

Több évvel ezelőtt mindkét kisfiam több diagnózist is kapott, és azon kaptam magam, hogy szorongok és túl vagyok terhelve speciális nevelési igényű gyermekek édesanyjaként. Túlélő módban éltem és kétségbeesetten vágytam Istenre. Imádkoztam és könyörögtem, hogy múljon el a szorongásom, hogy a gyermekeim meggyógyuljanak vagy csodás haladást érjenek el, és hogy a házasságom megerősítést nyerjen a küzdelmek közepette. Úgy tűnt, egy kétségbeesett imádságom sem talál meghallgatásra. Isten távolabbinak tűnt, amikor a legnagyobb szükségem volt Rá, és azt vettem észre, hogy azt kérdezem, talán túl gyenge a hitem, Isten meghallgat-e, Isten jó-e, vagy, ami a legijesztőbb, Isten egyáltalán létezik-e. Eközben a hitbeli krízis közben történt, hogy részt vettem egy női Bibliakörön. Az igazat megvallva nem emlékszem, hogy miről szólt az alkalom, vagy egyáltalán melyik könyvet tanulmányoztuk. Az egyetlen dolog, amire emlékszem az, hogy amikor a csoportvezető megkérdezte, kinek lenne imakérése, én úgy d

Remény, ha fáj

Oh, a gondtalan gyermekkor − megtalálni az örömöt az apró dolgokban, élénk fantáziával, és boldogan, mint aki még nincs tudatában e világ veszélyeinek és félelmeinek. De minket is arra hívtak el, hogy gyermeki hitünk legyen, egyszerűen megpihenve és Jézusban bízva. Azonban, ha őszinte akarok lenni, voltak időszakok, amikor küzdenem kellett e szó fájdalmas valóságától való megkeményedés ellen. Ahelyett, hogy boldogan tudatában lennék a körülöttünk lévő káosznak, meg kellett küzdjek azzal a valósággal, hogy ez a világ hihetetlenül igazságtalan és aránytalan. Még hívőként is nehéz megérteni, miért tűnik néhány keresztény élete egyszerűnek, kényelmesnek, könnyűnek, miközben másoké úgy tűnik, hogy a földi poklot élik át. Bármennyire is igyekszem elnyomni ezeket a zavaros érzéseket, választ követelnek. Arra kényszerítenek, hogy nehéz kérdéseket tegyek fel. Ha Isten az Úr minden felett, és minden gyermekét egyenlően szereti, miért engedi, hogy egyesek élete kényelemmel teli legyen, míg mások

Szelektív mutizmus: 4 mód gyermeked felemelésére

Mit tegyél, mikor a gyermeked szelektív mutista? A szelektív mutizmus rejtélyes jelenség a nagyközönség és számos szülő előtt is. Vendégbloggerünk, Lisa Pelissier a lányával folytatott interjúban rávilágít erre az állapotra, és elmagyaráz 4 módot , mellyel támogatni tudja őt. 3 éves volt, amikor abbahagyta a beszédet. Először csak felnőttek előtt. Nincs ebben semmi szokatlan -gondoltam én- hiszen egy hároméves félénk a felnőttek előtt. De aztán nem akart beszélgetni a nagymamájával, azzal, akivel szoros kapcsolatban állt. Zavarba ejtő volt, de még csak 3 éves volt. Mindenki azt mondta, hogy majd kinövi. Sok gyermek átmegy ezeken a fázisokon, amikor nem beszélnek, különösen az óvodások. Mire öt éves lett, már nem beszélt a családon kívüli gyermekekkel sem. 6 éves korára már nem beszélt az unokatestvéreivel sem. 7 éves korára az emberek listája egyre szűkült, és azt is elutasította, hogy hangosan beszéljen hozzám, az anyjához, társaságban. Mi tudtuk, hogy ez nem csupán egy fázis. A fázis