Ugrás a fő tartalomra

Hazugságok helyettesítése az igazsággal különleges igényű gyermekek szüleiként

Mindannyian hallottuk már a kétségnek azt a halk hangját a fejünkben. Néha saját magunkkal, néha a gyermekeinkkel kapcsolatban. Néha folyamatosan ismétlődik és úgy tűnik, hogy egy új átiratot akar létrehozni az elménkben. Még mindig ott van. Néha a hang jóindulatú. Gyakrabban viszont, legalábbis számomra, nem az. Ezt a hangot a Sátán helyezi oda stratégikusan, hogy elrabolja az örömömet. Vissza kell utasítanunk a hazugságokat, amiket ez a hang mond. 

Két autista fiam van. Átlagos osztályokba járnak, de körülbelül két évvel a kortársaik mögött vannak. Ez számomra mindig szívszorongató volt. Ahogy bármelyik másik anyuka, én sem szeretném, hogy a gyermekeim küszködjenek. Szeretnék most megosztani néhány hazugságot, amit az ellenség mondott róluk, és elmondani, hogyan használom Isten szavát arra, hogy ellenálljak ezeknek, hogy ti is így tudjatok tenni. 

1. Hazugság: A gyereked fogyatékossága visszatartja majd attól, hogy a célját megvalósítsa. 


Jeremiás 1:5 azt mondja: „Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, már ismertelek, és mielőtt világra jöttél, megszenteltelek, népek prófétájává tettelek.” Nem azt mondom, hogy mindenkinek a gyereke népek prófétája kell, hogy legyen. Az igazság ez: mielőtt bárki megszületik, Isten ISMERI őt. Egy kiválasztott célja van mindannyiunk számára az alapján amit ő már tud rólunk. Isten tudta, minden kétséget kizáróan, hogy a fiaim autisták lesznek. Ő tudta ezt. Ő pontosan tudta, hogy mikor fognak elkezdeni beszélni és olvasni. A te gyermekeidet is ismeri. A fogyatékosságaik nem tarthatják őket vissza attól, hogy elérjék a céljaikat. 

2. Hazugság: Ha nem tartod őket biztonságban, elveszíted őket. 


Elöljáróban annyit mondanék erről a hazugságról, hogy igazságon alapszik. Minden meggyőző hazugságban kell, hogy legyen némi igazság. Igen, teljes mértékben az én feladatom, hogy a gyermekeimet biztonságban tudjam. Az én felelősségem, hogy tőlem telhetően a legjobban biztosítsam, hogy ne szökjenek meg, ne egyenek meg semmit, ami nem ennivaló, és ne tegyenek kárt egymásban….legalábbis ne nagyon. Végtére is fiútestvérek. De itt van az, ahol az én feladatom véget ér, és elkezdődik Istené. Nekem kell megmutatnom a fiaimnak, hogy hogyan kell bízni és hinni. Néha ez a bizalom kicsiben kezdődik. Bízom abban, hogy amit megtanítottam a gyerekeimnek, az meg fog maradni bennük. Bízom abban, hogy a Szent Szellem emlékeztetni tudja őket mindarra a bölcsességre, amit megtanítottak nekik. Bízom abban, hogy az Úr akkor is velük van, amikor én nem (Ézsaiás 41.10). 

3. Hazugság: Amikor meghalok, a gyermekeim segítség nélkül maradnak. 


Mindannyiunknak megfordult már a fejében ez. Komolyan, mint különleges igényű gyermekek szülei, mindegyikünk végiggondolta ezt. 

Mi lesz, amikor meghalok? Ki fog törődni a gyermekemmel? Az a helyzet viszont, hogy azok az ígéretek, amiket Isten nekünk ad, a gyermekeinkre is érvényesek. Tehát amikor a Máté 6:25-26 azt mondja: „Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, és mit igyatok, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok. Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál? Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem takarnak, és mennyei Atyátok eltartja őket. Nem vagytok-e ti sokkal értékesebbek náluk?” 

Jézus ezt megígéri nekünk és a gyermekeinknek. Igen, létfontosságú, hogy amennyire tőlünk telik, tervezzünk a gyerekeink jövőjére nézve. Néhányunk számára ez azt jelenti, hogy terveznünk kell a főiskolára vonatkozóan. Mások számára azt, hogy a jövőbeni ellátásról kell gondoskodnunk. Végül pedig pont úgy, ahogy mi Istenre támaszkodunk, hogy gondoskodni fog rólunk, ők is úgy fognak. Isten túl jó ahhoz, hogy egyedül hagyja őket. Velük fog menni, bárhová is mennek. 


4. Hazugság: Senki más nem fogja szeretni a gyermekeidet. 


Számomra erről a hazugságról a legkönnyebb felismerni, hogy az ellenségtől van. A gyermekeim aranyosak, kedvesek, türelmesek és őszinték. Persze, hogy valaki szeretni fogja őket! J. és K. mindketten társadalmilag késésben vannak. Szeretik az embereket. Sajnos a barátaik nem mindig értik, hogy mennyire nehéz nekik a társadalmi jelzéseket megérteni. Hogyan fog ez kijönni, amikor már nem ártatlan gyerekek, hanem teljes mértékben felnőttek? Mi kell majd ahhoz nekik, hogy képesek legyenek valódi és tartós kapcsolatokat létrehozni? Egyszerűen nem tudom. Talán ez egy másik oka, annak, hogy miért is olyan fontos számomra, hogy tartós kapcsolatuk legyen Istennel. Hogy ismerjék a Teremtőt, aki megalkotta őket. Amikor majd egy nap Őt választják, akkor onnantól fogva mindig ismerni fogják ezt a hatalmas szeretetet és az az övék lesz. Ami fontosabb pedig, hogy magát a Szeretetet fogják ismerni. Azt szeretném, ha úgy beszélnének Istenhez, ahogy Mózes tette, igazán ismerve Őt a 2Mózes 33:11-ben. Tehát semmi más nem fog számítani. Ugyanígy biztos vagyok abban is, hogy Isten barátokról is fog gondoskodni számukra. Sőt a feleségeikért is imádkozok. 


Tudom, hogy néhányatoknak vannak olyan szeretteitek, akik nem valószínű, hogy valaha is önállóak lesznek. Mindezek a dolgok akkor is igazak. Van egy 30 éves nővérem, akinek traumás agysérülése van. Egy 3 éves fejlődési szintjén van és valószínűleg most már így is fog maradni. Hidd el, tudom, miről van szó, de ezek az igazságok, amik rá vonatkoznak, a te szeretteidre is vonatkoznak. Mondd ki az igazságot. 




Egyedül Isten igazsága olthatja ki a Sátán hazugságait. Isten képes rá, hogy következetesen szóljon bármely helyzethez. Ő formálta a gyermekeidet, Ő adta a színt a szemüknek és rajzolta meg a vonásaikat. Ő szolgál a lelküknek. Eljön az a pont, amikor emlékeznünk kell rá, hogy ők a mi gyerekeink, de Istenéi előbb voltak. Az Övéi maradnak még sokkal azután is, amikor mi már nem leszünk. Úgyhogy anyukák és apukák, imádkozzatok a gyermekeitekért és a gyermekeitekkel. Tanítsatok nekik életkészségeket. Beszéljetek nekik Istenről. Ő aztán majd továbbviszi a dolgot. Ha a Sátán ehhez hasonló hazugságokat suttog, akkor nevezd őket néven. Azért teszi, mert tudja, mennyire mélyen szereted a gyermekedet. Ne aggódj! Isten még annál is jobban szereti őket. 






Forrás:Key Ministry: Replacing Special Needs Parenting Lies With God's Truth
https://www.keyministry.org/specialneedsparenting/2020/8/21/replacing-special-needs-parenting-lies-with-gods-truth

Fordította: Tóth Szilvia 
A bibliai Igéket a Kálvin Kiadó újfordítású Bibliájából idéztem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Igeversek, mint erőforrások az imádkozáshoz (SNI-s gyermekek szülőinek)

Több évvel ezelőtt mindkét kisfiam több diagnózist is kapott, és azon kaptam magam, hogy szorongok és túl vagyok terhelve speciális nevelési igényű gyermekek édesanyjaként. Túlélő módban éltem és kétségbeesetten vágytam Istenre. Imádkoztam és könyörögtem, hogy múljon el a szorongásom, hogy a gyermekeim meggyógyuljanak vagy csodás haladást érjenek el, és hogy a házasságom megerősítést nyerjen a küzdelmek közepette. Úgy tűnt, egy kétségbeesett imádságom sem talál meghallgatásra. Isten távolabbinak tűnt, amikor a legnagyobb szükségem volt Rá, és azt vettem észre, hogy azt kérdezem, talán túl gyenge a hitem, Isten meghallgat-e, Isten jó-e, vagy, ami a legijesztőbb, Isten egyáltalán létezik-e. Eközben a hitbeli krízis közben történt, hogy részt vettem egy női Bibliakörön. Az igazat megvallva nem emlékszem, hogy miről szólt az alkalom, vagy egyáltalán melyik könyvet tanulmányoztuk. Az egyetlen dolog, amire emlékszem az, hogy amikor a csoportvezető megkérdezte, kinek lenne imakérése, én úgy d

Remény, ha fáj

Oh, a gondtalan gyermekkor − megtalálni az örömöt az apró dolgokban, élénk fantáziával, és boldogan, mint aki még nincs tudatában e világ veszélyeinek és félelmeinek. De minket is arra hívtak el, hogy gyermeki hitünk legyen, egyszerűen megpihenve és Jézusban bízva. Azonban, ha őszinte akarok lenni, voltak időszakok, amikor küzdenem kellett e szó fájdalmas valóságától való megkeményedés ellen. Ahelyett, hogy boldogan tudatában lennék a körülöttünk lévő káosznak, meg kellett küzdjek azzal a valósággal, hogy ez a világ hihetetlenül igazságtalan és aránytalan. Még hívőként is nehéz megérteni, miért tűnik néhány keresztény élete egyszerűnek, kényelmesnek, könnyűnek, miközben másoké úgy tűnik, hogy a földi poklot élik át. Bármennyire is igyekszem elnyomni ezeket a zavaros érzéseket, választ követelnek. Arra kényszerítenek, hogy nehéz kérdéseket tegyek fel. Ha Isten az Úr minden felett, és minden gyermekét egyenlően szereti, miért engedi, hogy egyesek élete kényelemmel teli legyen, míg mások

Szelektív mutizmus: 4 mód gyermeked felemelésére

Mit tegyél, mikor a gyermeked szelektív mutista? A szelektív mutizmus rejtélyes jelenség a nagyközönség és számos szülő előtt is. Vendégbloggerünk, Lisa Pelissier a lányával folytatott interjúban rávilágít erre az állapotra, és elmagyaráz 4 módot , mellyel támogatni tudja őt. 3 éves volt, amikor abbahagyta a beszédet. Először csak felnőttek előtt. Nincs ebben semmi szokatlan -gondoltam én- hiszen egy hároméves félénk a felnőttek előtt. De aztán nem akart beszélgetni a nagymamájával, azzal, akivel szoros kapcsolatban állt. Zavarba ejtő volt, de még csak 3 éves volt. Mindenki azt mondta, hogy majd kinövi. Sok gyermek átmegy ezeken a fázisokon, amikor nem beszélnek, különösen az óvodások. Mire öt éves lett, már nem beszélt a családon kívüli gyermekekkel sem. 6 éves korára már nem beszélt az unokatestvéreivel sem. 7 éves korára az emberek listája egyre szűkült, és azt is elutasította, hogy hangosan beszéljen hozzám, az anyjához, társaságban. Mi tudtuk, hogy ez nem csupán egy fázis. A fázis