Ugrás a fő tartalomra

Honnan tudjuk, hogy Isten valóban törődik velünk?

 "Mint hideg víz a tikkadt embernek, olyan a messze földről kapott jó hír."

– Példabeszédek 25,25

Közvetlenül a COVID-19 miatt bevezetett nemzetközi utazási tilalom előtt a Wheels for the World csapat a  Dominikai Köztársaságba utazott, ahol megismerkedtek a hétéves Juliával. (A Wheels for the World, magyarul Kerekek a világért csapat sorsfordító mobilitást és az Evangélium reményét nyújtja fogyatékossággal élők számára világszerte.)

Julia hydrocephalus, más néven vízfejűség betegséggel él, amely megtámadta a fejét és a gerincvelőjét, lehetetlenné téve számára a járást. Édesanyja kénytelen volt mindenhová magával cipelni őt. Julia napi 24 órás ellátása nem tette lehetővé, hogy édesanyja, akár rövid ideig is magára hagyja, ami azt jelentette, hogy nem tudott állást vállalni. Julia és édesanyja létfenntartása – teljes mértékben az Úrtól függött.  

De a szegénység, a kétségbeesés és az elszigeteltség Julia egészségét és jólétét fenyegette.

Julia édesanyja, tudva, hogy a kerekesszék olyan luxus, amelyet egyszerűen nem engedhetnek meg maguknak, minden nap mélyebbre zuhant a kétségbeesésben. 

Az elutasítás mértéke szinte elviselhetetlenné vált számukra. Mintha a fogyatékosság kulturális megbélyegzése nem lenne elegendő teher, Juliának és édesanyjának azzal is szembesülniük kellett, hogy a kis Juliát nem látják szívesen a helyi iskolában.

Az üzenet egyértelmű volt: Juliát értéktelen kitaszítottként kezelték. 

Az édesanya annyira kimerült mindennapos nehézségeiktől, hogy elkezdte megkérdőjelezni Isten jóságát. Hogyan felejthette el egy szerető Isten egyik kisgyermekét? 

Kételkedtél már valaha Isten jóságában? Érezted már úgy, hogy az Úr hátat fordított Neked? Ha igen, akkor több közös vonás van közted és Julia édesanyja között, mint gondolnád.

Amikor a dolgok sivárnak tűnnek,  emlékeznünk kell arra, hogy  Isten valóságos, és valóban  törődik velünk! Pontosan ez történt, amikor a Wheels for the World csapat a  Dominikai Köztársaságba látogatott, hogy elvigyék oda Isten tanítását, és ezzel felfrissítsék egy anya fáradt lelkét és változást hozzanak sokak életébe.

Isten azt mondta: „Nem hagylak el, sem el nem távozom tőled.”

–Zsidókhoz írt levél 13,5

Amikor Juliát egyedi kerekesszékbe ültették,  és édesanyja meghallotta  az evangéliumi üzenetet,  az életük örökre megváltozott.  Azon a napon, első kézből hallották, hogy  Isten mindig jelenlévő segítség a nyomorúságban. 

Sajnos, rengeteg ehhez hasonló szívszorító történet van. Az övékhez hasonló családok küzdenek a fogyatékosság terhe alatt, és most még többen a koronavírus fenyegetése miatt. Ezért Joni és barátai országos partnerei továbbra is kerekesszékeket alakítanak ki, és helyi terapeutákat, valamint szerelőket képeznek a Dominikai Köztársaságban és az egész világon. A Julia falujában kiképzett lelkészek folyamatosan látogatják azokat a családokat, ahol fogyatékos személy él, hogy a globális járvány alatt a kijárási korlátozások ellenére is el legyenek látva élelemmel, tisztítószerekkel, és a szükséges gyógyszerekkel.

Julia és édesanyja életét örökre megváltoztatta a Wheels for the World képviselőivel való találkozás. Julia most kimehet édesanyjával együtt a közösségbe, és édesanyjának már nem kell cipelnie növekvő lányát, valahányszor elhagyják kis otthonukat.   

A Wheels for the World  csapat aznap megosztotta Júliával és édesanyjával az evangéliumot, és amikor megkérdezték, szeretne-e Jézushoz imádkozni, Julia anyja örömmel egyezett bele! Ő és Julia nemcsak  kézzelfogható segítségre leltek a kerekesszékben; de a lehető legnagyobb ajándékban is részesültek: az örökkévalóság ígéretében a  csodálatos Üdvözítővel  és azzal a bizalommal, hogy  az Úr aktívan jelen van életükben .  

Mindez hegyeket mozgatott meg Julia és édesanyja  szívében . Kaptak  egy új életszemléletet, és most már lehetőségük van arra, hogy egy  mélyebb  kapcsolatot ápoljanak Jézussal. Most, hogy a kis Júliának kerekesszéke van, családjával együtt elmehetnek a gyülekezetbe, és többet megtudhatnak Isten irántuk való szeretetéről. 

Ha Isten hatalmat  adna Neked arra, hogy jobbá változtasd a világot, megtennéd? Hajlandó lennél  megmutatni egy olyan családnak, mint Juliáé, hogy Isten valóban törődik velük?  Most egy csodálatos lehetőséged kapsz erre – közvetlenül a saját otthonodból! Mert  most minden eddiginél jobban, a kétségbeesés szélén élő fáradt családok ezrei  várják, hogy imáiddal és ajándékaiddal fordulj feléjük.








Forrás: Joni and Friends: How Do We Know If God Really Cares?, 2020. augusztus 22. 
https://www.joniandfriends.org/how-do-we-know-if-god-really-cares/
Fordította: Vitos Alíz, lektorálta: dr. Takácsné Marsalkó Kinga

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Igeversek, mint erőforrások az imádkozáshoz (SNI-s gyermekek szülőinek)

Több évvel ezelőtt mindkét kisfiam több diagnózist is kapott, és azon kaptam magam, hogy szorongok és túl vagyok terhelve speciális nevelési igényű gyermekek édesanyjaként. Túlélő módban éltem és kétségbeesetten vágytam Istenre. Imádkoztam és könyörögtem, hogy múljon el a szorongásom, hogy a gyermekeim meggyógyuljanak vagy csodás haladást érjenek el, és hogy a házasságom megerősítést nyerjen a küzdelmek közepette. Úgy tűnt, egy kétségbeesett imádságom sem talál meghallgatásra. Isten távolabbinak tűnt, amikor a legnagyobb szükségem volt Rá, és azt vettem észre, hogy azt kérdezem, talán túl gyenge a hitem, Isten meghallgat-e, Isten jó-e, vagy, ami a legijesztőbb, Isten egyáltalán létezik-e. Eközben a hitbeli krízis közben történt, hogy részt vettem egy női Bibliakörön. Az igazat megvallva nem emlékszem, hogy miről szólt az alkalom, vagy egyáltalán melyik könyvet tanulmányoztuk. Az egyetlen dolog, amire emlékszem az, hogy amikor a csoportvezető megkérdezte, kinek lenne imakérése, én úgy d

Remény, ha fáj

Oh, a gondtalan gyermekkor − megtalálni az örömöt az apró dolgokban, élénk fantáziával, és boldogan, mint aki még nincs tudatában e világ veszélyeinek és félelmeinek. De minket is arra hívtak el, hogy gyermeki hitünk legyen, egyszerűen megpihenve és Jézusban bízva. Azonban, ha őszinte akarok lenni, voltak időszakok, amikor küzdenem kellett e szó fájdalmas valóságától való megkeményedés ellen. Ahelyett, hogy boldogan tudatában lennék a körülöttünk lévő káosznak, meg kellett küzdjek azzal a valósággal, hogy ez a világ hihetetlenül igazságtalan és aránytalan. Még hívőként is nehéz megérteni, miért tűnik néhány keresztény élete egyszerűnek, kényelmesnek, könnyűnek, miközben másoké úgy tűnik, hogy a földi poklot élik át. Bármennyire is igyekszem elnyomni ezeket a zavaros érzéseket, választ követelnek. Arra kényszerítenek, hogy nehéz kérdéseket tegyek fel. Ha Isten az Úr minden felett, és minden gyermekét egyenlően szereti, miért engedi, hogy egyesek élete kényelemmel teli legyen, míg mások

Szelektív mutizmus: 4 mód gyermeked felemelésére

Mit tegyél, mikor a gyermeked szelektív mutista? A szelektív mutizmus rejtélyes jelenség a nagyközönség és számos szülő előtt is. Vendégbloggerünk, Lisa Pelissier a lányával folytatott interjúban rávilágít erre az állapotra, és elmagyaráz 4 módot , mellyel támogatni tudja őt. 3 éves volt, amikor abbahagyta a beszédet. Először csak felnőttek előtt. Nincs ebben semmi szokatlan -gondoltam én- hiszen egy hároméves félénk a felnőttek előtt. De aztán nem akart beszélgetni a nagymamájával, azzal, akivel szoros kapcsolatban állt. Zavarba ejtő volt, de még csak 3 éves volt. Mindenki azt mondta, hogy majd kinövi. Sok gyermek átmegy ezeken a fázisokon, amikor nem beszélnek, különösen az óvodások. Mire öt éves lett, már nem beszélt a családon kívüli gyermekekkel sem. 6 éves korára már nem beszélt az unokatestvéreivel sem. 7 éves korára az emberek listája egyre szűkült, és azt is elutasította, hogy hangosan beszéljen hozzám, az anyjához, társaságban. Mi tudtuk, hogy ez nem csupán egy fázis. A fázis