Ugrás a fő tartalomra

Bízni Istenben mint Ruth, a Speciális Nevelési Igényűek Földjén


Amióta csak emlékszem vonzódtam a Bibliában szereplő Ruthhoz. Azon gondolkodtam, hogy milyen tulajdonságokat csodálok benne annyira. Azt hiszem azt, hogy az életében bekövetkezett nehézségek, váratlan körülmények ellenére elhatározta, hogy egyik lábát a másik elé teszi és tiszteli Istent és a családját bármi áron. 

Ruth bánata ellenére tisztelte Istent és családját. 

Amikor Ruth férje meghalt, megsemmisíthette volna a fájdalom, belemerülhetett volna az önsajnálatba, gondolhatta volna, hogy a világ és Isten többel tartozik neki, mint amennyit kapott. És bár szomorú volt, úgy döntött, hogy hűséges marad Istenhez és ahhoz a családhoz ahová a házasság által belekerült. Úgy döntött, hogy követi az anyósát, habár ez azt jelentette, hogy maga mögött kell hagynia biológiai családját, kultúráját, barátait, a vallást, amiben felnőtt és mindent, ami eddig ismerős volt számára. 

Így tehát együtt utaztak. Biztos vagyok benne, hogy ez nem volt könnyű út, két nő egyedül, légkondicionált autó és GPS nélkül. De egyik lábukat a másik elé tették és tovább mentek. És amikor végre eljutottak a rendeltetési helyükre, arra a helyre ahol Ruth és Naomi úgy érezték, hogy a dolgok végre jobbak lesznek, Naominak eszébe jutott mindaz, amit elveszített. Depresszióba esett. Azt kérte, hogy nevezzék át Marának, ami azt jelenti ,,keserű’’. 

Gyermekeink diagnózisai és kihívásai bánatot, haragot, keserűséget és/vagy szomorúságot hoznak életünkbe. A bánat természetes, egészséges és szükséges. Még Jézus is sírt. Ahogy az a Prédikátor könyvének 3. fejezetében írva van, mindennek megvan a maga ideje: megvan az ideje a bánatnak és megvan az ideje az örömnek. Haragudhatunk, sírhatunk és bánatosak lehetünk de egy adott ponton le kell törölnünk könnyeinket és hitben továbbhaladva élnünk az életet, amit Istentől kaptunk. Nem arra vagyunk teremtve, hogy a bánat és keserűség helyén elakadjunk. Választhatjuk a keserűséget, mint Naomi vagy hitben és kitartásban léphetünk előre, mint Ruth. Egy új találkozókkal és helyszínekkel teli földre lépünk és új nyelvet tanulunk orvosi kifejezésekkel és rövidítésekkel, hogy a legjobb tudásunk szerint támogatni tudjuk gyerekeinket. 

Ruth kitartott és bízott Istenben 

Ruth felkelt minden reggel, hogy Naomiról és magáról gondoskodjon. Keményebben dolgozott, mint a többi munkás, búzát szedett. Kitartott és megtartotta pozitív hozzáállását és az emberek felfigyeltek a karakterére. 

Különösen Boáznak tűnt fel. És itt a történet szép fordulatot vesz. Boáz végül feleségül veszi Ruthot, lesz egy gyermekük is. És biztos vagyok benne, hogy Ruth továbbra is tette, amihez a legjobban értett, keményen dolgozott, hogy tiszta és boldog otthont nyújtson férjének, anyósának és fiának. Ez volt a lelke, a jelleme és a szíve. 

A mi utunk sem könnyű. Tele van szorongással, találkozókkal, helyszínekkel és gyermekeink érdekérvényesítésével. Lesznek bánat, düh és csüggedési időszakok, valamint a remény és öröm megtapasztalása. Nem számít, hogyan érezzük magunkat, mindenképpen törődünk a családunk és gyermekeink szükségleteivel. Önzetlenül gyermekeink igényeit a saját igényeink elé helyezzük. Továbbra is megtesszük a szükséges lépéseket, egyik lépést a másik után és folytatjuk azokat a dolgokat, amelyek segítenek a családunknak, mert arra vagyunk teremtve, hogy szeressük és szolgáljuk őket. Tiszteljük Istent és családjainkat azzal, hogy a tőlünk telhető legjobbat tesszük és bízunk Istenben a folyamat során. Mindezt könnyebb mondani, mint megtenni, de Istent megtisztelik kitartó cselekedeteink, amint kitartóan szeretjük családunkat és bízzunk Istenben. 

Ruth nem látta a teljes képet 

Ruth megtapasztalhatta, hogyan kapott Istentől új férjet, aki a rokoni kötelességét is teljesítve gondoskodott róla és Naomiról és megtapasztalhatta az anyaság örömét. De Ruth nem láthatta meg, hogy az ő nemzetsége magába foglalja az Isten szíve szerinti férfit, Dávid királyt, majd sokkal később a Messiást. 

Hogy őszinte legyek néha ezt kissé elbátortalanítónak tartom. Pontosan szeretném tudni, hogy a különleges szükségletekkel rendelkező gyermekeim hogyan lesznek Isten dicsőségére. Igaz, hogy időről időre bepillantást nyerek Isten tervébe, de az a vágyam, hogy a teljes képet láthassam. 

Példaértékú számomra, hogy bár Ruth nem látta a teljes képet, ennek ellenére mégis kitartott. Nekünk is csak annyit kell tennünk, hogy továbbra is kitartunk, mint Ruth. A legjobb képességeink szerint igyekszünk gondját viselni a családunknak és gyermekeinknek. Hűségesen Istent szeretjük továbbra is és engedelmeskedünk neki. Isten pedig fel fog használni minket és gyermekeinket olyan dolgok elvégzésére, amelyeknek gyümölcsét életünk során talán nem is látjuk, de más emberekre ki fog hatni az Ő országának a megtalálásában. 

Az Ige azt mondja, hogy ,, ebben a világban nyomorúságotok van” ( János 16:33). De azt is írja, hogy ,,minden a javukra van azoknak akik Őt szeretik’’ (Róma 8:28) Láttam erre vonatkozó példákat a Bibliában. Ruth életében is ez teljesedett ki. Isten el fogja végezni a te és az én életemben is. Azért, mert Ő Isten és Ő így munkálkodik. 


(A szerző, Jenn Soehnlin két kisfiú édesanyja, akik értékes áldások számára, mindkettő speciális nevelési igényű gyermek. Ő az írója az: E különleges élet elfogadása: A fejlődés megtanulása sajátos nevelési igényű gyermek anyjaként, című könyvnek. Jenn szeret írni a blogján a hitről, imádkozásról, szentírásról és speciális igényű gyermekek nevelésről a www.embracing.life-on. )







Forrás: Key Ministry:  Jenn Soehnlin: Trusting God Like Ruth in the Land of Special Needs ParentingJenn Soehnlin
Eredeti hely: https://www.keyministry.org/specialneedsparenting/2019/8/26/trusting-god-like-ruth-in-the-land-of-special-needs-parenting
used with permission

fordította: Boga Olga
lektorálta: Samai Hedvig
fotó: pinterest


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Igeversek, mint erőforrások az imádkozáshoz (SNI-s gyermekek szülőinek)

Több évvel ezelőtt mindkét kisfiam több diagnózist is kapott, és azon kaptam magam, hogy szorongok és túl vagyok terhelve speciális nevelési igényű gyermekek édesanyjaként. Túlélő módban éltem és kétségbeesetten vágytam Istenre. Imádkoztam és könyörögtem, hogy múljon el a szorongásom, hogy a gyermekeim meggyógyuljanak vagy csodás haladást érjenek el, és hogy a házasságom megerősítést nyerjen a küzdelmek közepette. Úgy tűnt, egy kétségbeesett imádságom sem talál meghallgatásra. Isten távolabbinak tűnt, amikor a legnagyobb szükségem volt Rá, és azt vettem észre, hogy azt kérdezem, talán túl gyenge a hitem, Isten meghallgat-e, Isten jó-e, vagy, ami a legijesztőbb, Isten egyáltalán létezik-e. Eközben a hitbeli krízis közben történt, hogy részt vettem egy női Bibliakörön. Az igazat megvallva nem emlékszem, hogy miről szólt az alkalom, vagy egyáltalán melyik könyvet tanulmányoztuk. Az egyetlen dolog, amire emlékszem az, hogy amikor a csoportvezető megkérdezte, kinek lenne imakérése, én úgy d

Remény, ha fáj

Oh, a gondtalan gyermekkor − megtalálni az örömöt az apró dolgokban, élénk fantáziával, és boldogan, mint aki még nincs tudatában e világ veszélyeinek és félelmeinek. De minket is arra hívtak el, hogy gyermeki hitünk legyen, egyszerűen megpihenve és Jézusban bízva. Azonban, ha őszinte akarok lenni, voltak időszakok, amikor küzdenem kellett e szó fájdalmas valóságától való megkeményedés ellen. Ahelyett, hogy boldogan tudatában lennék a körülöttünk lévő káosznak, meg kellett küzdjek azzal a valósággal, hogy ez a világ hihetetlenül igazságtalan és aránytalan. Még hívőként is nehéz megérteni, miért tűnik néhány keresztény élete egyszerűnek, kényelmesnek, könnyűnek, miközben másoké úgy tűnik, hogy a földi poklot élik át. Bármennyire is igyekszem elnyomni ezeket a zavaros érzéseket, választ követelnek. Arra kényszerítenek, hogy nehéz kérdéseket tegyek fel. Ha Isten az Úr minden felett, és minden gyermekét egyenlően szereti, miért engedi, hogy egyesek élete kényelemmel teli legyen, míg mások

Szelektív mutizmus: 4 mód gyermeked felemelésére

Mit tegyél, mikor a gyermeked szelektív mutista? A szelektív mutizmus rejtélyes jelenség a nagyközönség és számos szülő előtt is. Vendégbloggerünk, Lisa Pelissier a lányával folytatott interjúban rávilágít erre az állapotra, és elmagyaráz 4 módot , mellyel támogatni tudja őt. 3 éves volt, amikor abbahagyta a beszédet. Először csak felnőttek előtt. Nincs ebben semmi szokatlan -gondoltam én- hiszen egy hároméves félénk a felnőttek előtt. De aztán nem akart beszélgetni a nagymamájával, azzal, akivel szoros kapcsolatban állt. Zavarba ejtő volt, de még csak 3 éves volt. Mindenki azt mondta, hogy majd kinövi. Sok gyermek átmegy ezeken a fázisokon, amikor nem beszélnek, különösen az óvodások. Mire öt éves lett, már nem beszélt a családon kívüli gyermekekkel sem. 6 éves korára már nem beszélt az unokatestvéreivel sem. 7 éves korára az emberek listája egyre szűkült, és azt is elutasította, hogy hangosan beszéljen hozzám, az anyjához, társaságban. Mi tudtuk, hogy ez nem csupán egy fázis. A fázis